Paprika och chililax

Paprika och chililax
4 laxfileér
1 paprika
2 dl creme fraiche paprika & chili
1 dl creme fraiche
citronpeppar
Skär paprikan i bitar och fräs i stekpanna. Skär laxen i tärningar, krydda med citronpepar och stek. Häll i paprika och lax i en kastrull tillsammans med creme fraiche och låt det koka i några minuter.
Servera med kokt potatis.
Glass på momangen

Det perfekta tipset på något lite nyttigare man blir sötsuget sätter in. Själv försöker jag att hålla mig borta från för mycket onytigheter under veckorna. Då kan ju detta vara den perfekta efterrätten, endast bestående av kesella och bär. Smaskens!
Glass på momangen
Kesella lätt
Blåbär
Hallon
eller andra bär..
Mixa!
Grillkväll


Åhh vad det är härligt att våren och grillsäsongen är här. Idag har det varit riktigt varmt och skönt ute. Så vad kan passa bättre än att passa på att ta fram grillen! Vi passade också på att sitta ute på altanen och äta. Härligt!:)
Så på grillen hamnade en fläskfilé, champinjonspett och grillad tomat. Till detta åt vi bakad potatis, coleslaw och fetaost sallad.
Bakad potatis
Skölj av potatisarna, stick några hål i dem och lägg dem på gallret i nedre delen av ugnen. Baka i 200 grader i ca en timme. Om du vill kan du också baka potatisarna i mikrovågsugnen i ca 10 minuter. När potatisarna är klara skär ett kors i dem och tryck upp sidorna så att poatisarna öppnar sig.
Exotiskjuice


Bestående av:
En bit honungsmelon
2 kiwi
1 apelsin
Skala och skär ner allt i bitar. Mixa!
Juicen ser lite grön och skum ut, men den var riktigt god och minst sagt en riktig energibomb.
Frukost

Rågflinegröt med päron och mjölk:)
Kladdkaka med marshmallows



2 ägg
2 dl socker
150 gram margarin
5 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
Mini marshmallows
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader och smält smöret i formen. Blanda ägg och socker. Smält smör och låt det svalna. Tillsätt smör, kakao och vetemjöl. Häll i smord, bröad form. Grädda ca 15 minuter och lägg i marshmallows. Grädda ytterligare 5-8 minuter. Dekorera med ytterligare marshmallows.
De hade inga mini marshmallows i affären där jag var och handlade, så jag köpte vanliga marshmallows som jag klippte i mindre bitar.
Mellanmål


Det perfekta mellanmålet en dag som denna. Fruktsallad med jordgubbar!, kiwi, apelsin och vindruvor.
Utmanad!
Jag har blivit utmanad av Skogshuset. Den går ut på att besvara frågorna, utmana utvalda bloggare samt lämna en kommentar hos dom, tala om att dom blivit utmanade och berätta för den som utmanade dig att du gjort utmaningen.
Så detta är mina svar:
Vilken mat äter du ofta?
Jag får nog säga kyckling. Det är i alla fall vad min sambo skulle tycka. Men det går ju såklart lite i perioder det också. Men kyckling är helt klart en favorit hos mig!
När du är på kalas, är du den som sitter, eller hjälper du till med att duka av?
Jag försöker hjälpa till så mycket jag kan när jag är borta.
Vart sitter du helst när du bloggar?
Har en stationär dator, så det blir mest samma plats vid skrivbordet.
Köper du trisslotter ofta?
Aldrig. Men drömmer ändå om vad jag skullle göra om jag vann en massa pengar:P
Vilken stad eller land har varit din bästa semester?
Åhh lätt fråga, det var absolut när jag och älsklingen båtluffade i Grekland.
Vilken TV kanal tittar du mest på?
Hmm Kanal 5 tror jag, de flesta program som jag försöker följa går i alla fall där.
Okej det var det om mig. Vem ska jag då utmana, mina utvalda blir:
Tävling

Tävling
Hamburgare

Hamburgare
600 gram blandfärs
1 ägg
salt & peppar
Blanda allt i en bunde. Forma sedan färsen till ca 6 st hamburgare och stek dem i stekpanna.
Ät med hamburgerbröd, hemmagjorda pommes, coleslaw och grönsaker.

Coleslaw
200 gram vitkål
2 medelstora morötter
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
Kumminfrö
Riv morötter och vitkål. Blanda i en bunke med creme fraiche. Blanda i salt, peppar och kummin efter smak.Drick ett glas läskande Brämhults lemonad till vettja=) Otroligt gott och sommarfriskt. Helt klart en av mina favoriter!
Hamburgerbröd



Ingredienser:
25 gram jäst
2,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
0,5 dl vetegroddar
6 dl dinkelsikt
1 ägg
sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet fingervarmt och rör ut jästen med lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och vetegroddar. Rör om. Blanda i mjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den. Dela degen i två delar. Dela varje del i 3 bitar. Kavla eller tryck ut varje bit till en rund platt bulle ca 10 cm i diamter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter.
Fusk middag..

Canneloni
Canneloni med kyckling, champinioner och spenat:
2 kyckling filéer
1 gul lök
200 g champinjoner
2 pressade vitlöksklyftor
80 g bladspenat
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
salt & svartpeppar
Pastasås på burk
Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i små bitar och stek i stekpanna. Skala löken. Hacka lök och champinjoner fint. Stek lök, champinjoner och vitlök i smör. Blanda med kycklingen och tillsätt grovt hackad spenat, creme fraiche, 1 dl ost, salt och peppar. Fyll rören med fyllningen och lägg dem i en ugnssäker form. Häll över tomatsåsen och strö över riven ost. Gratinera i ugnen 20-25 min.
Brämhults
Vilken är er favoritdricka? Kanske någon av dessa.

Tävling

Nu längtar jag till sommaren!

Rågsiktskakor

(4 stycken)
50 gram margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1.5 tsk salt
3 mks sirap
1 msk brödkryddor
13-14 dl rågsikt
Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i ca 30 minuter. Dela sedan degen i fyra delar. Forma till runda bullar som du sedan plattar eller kavlar ut till runda kakor ca 15 cm i diameter. Lägg den på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga kakorna med en gaffel och låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225 grader i 12-15 min. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

I stället för att..
Hehe, tentan kommer nog att gå utomordentligt.. dåligt.. :P

Nu ska jag gå och se om det jäser något där ute i köket.
Grillning
Fredagsmiddag
Förrätt: Avocado med räkröra
Räkröra:
räkor
röd rom
röd lök
creme fraiche
dill
salt & peppar

Huvudrätt: Grillat kött med klyftpotatis och persiljesmör

Marinera köttet


Persiljesmör:
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl persilja
1/2 msk pressad citron
salt & peppar
Blanda allt. Rulla det till en avlång korv med hjälp av ett smörpapper (min blev lite tunn, man kunde gott gjort den lite tjockare). Lägg i kylen. Ta fram innan servering och skär i skivor.
Champinion- och skinkpasta


Ingredienser:
200 g champinjoner
150 g rökt skinka
2 dl matlagningsgrädde
1 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
Gör så här :
Skär svampen i skivor och skinkan i strimlor. Stek svampen i en stekpanna i ca 3 min. Lägg i skinkan och låt den fräsa med. Tillsätt grädde, persilja, vitlök, salt och peppar. Låt allt koka ihop några minuter.
Servera med tagliatelle och sallad!
Frukost

Honungsyoghurt (jättegod verkligen!) med hemgjord björnbärssylt. Mums!=)
Trädgårdsmästarenspaj

Idag har jag lagat en paj fullproppad med nyttiga grönsaker.
Pajdeg:
100 gram margarin
3 dl dinkelmjöl
2 msk vatten
Egentligen kan man ju ha det mesta i sin paj. Jag har fyllt min paj med paprika, röd lök, tomater, squash och riven ost. Jag kan tänka mig att det skulle vara gott med fetaost istället för vanlig riven ost. Men min kille gilar inte ost så jag törst inte blanda i det..
Samt en äggstanning på:
3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar
citronpeppar
Grötfrukost

Annars brukar jag också göra gröt på:
- havregryn eller
- rågflingor
Vad har ni för favoritgröt om ni tycker om gröt?
Till min gröt brukar jag ha:
- bär/ hemgjord sylt
- frukt. Min favorit här är päron. Det tycker jag passar jättebra ihop med gröten.
Vad brukar ni äta ihop med gröt?
Pizza!

Pizzadeg
25 g jäst
2.5 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
5 dl mjöl ( jag gör med dinkelmjöl då det är en favorit hos mig)
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.
Tillsätt vetemjölet lite i taget. Låt jäsa under bakduk 0,5-1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tsk socker
1/2 tsk basilika
1/2 tsk oregano
2-3 msk tomatpuré
salt
Hacka löken i små bitar och fräs lätt i en kastrull ett par minuter. Hacka vitlök och låt den fräsa med löken ytterligare någon minut. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen puttra på svag värme i ca 10 minuter.
Juicecentrifug

För att göra juice behöver du frukt

Som du delar i bitar

och stoppar ner i centrifugen.

Ställ ett glas under.

Sen är det bara att köra!

Resultatet blir underbart färsk juice!

Denna komer garanterat användas flitigt av mig.
Dagens smoothie
Till topping tog jag hasselnötter, solroskärnor och russin.

*Mums*
Glad Påsk!




Kärleksmums

Muffins:
3 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram margarin
2 msk starkt kaffe
Glasyr:
1,5 dl florsocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk margarin
2 msk starkt kaffe
Garnering:
kokos
mandelmassa färgad rosa
Gör så här:
Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Tillsätt det avsvalnade margarinet och kaffet. Klicka ut i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Blanda alla ingredienerna till glasyren i en kastrull, rör samtidigt som du låter det sjuda. När det är ordentligt blandat brer du ut det över kakorna (spara lite att "limma fast" hjärtana med). Strö över kokos. Kavla ut mandelmassan och tryck ut små hjärtan med tex en pepparkaksform. Värm på den överblivna glasyren och klicka på en liten klick på mitten av en kaka och tryck på hjärtat.


Kycklingwok

Ingredienser:
2 kyckingfiléer
salt & peppar
2 morötter
1/2 squach
en liten bit rotselleri
majs
citronpeppar
1 burk creme fraiche
sweet chilisås
kinesisk soya
Skär grönsakerna i mindre stavar. Stek kycklingen. Salta och peppra. Fräs grönsakerna och krydda med citronpeppar. Blanda allt med creme fraichen och blanda i ett par matskedar sweet chilisås (beroende på hur mycket smak man vill ha) samt lite soya så att woken får en ljust brun färg.
Servera gärna med nudlar. Min kille gillar inte nudlar så vi gör med pasta istället.
GB-gubben

Fläskfilé- och kantarellpasta


Ingredienser:
600 gram fläskfilé
200 gram kantareller
salt & peppar
1-2 gula lökar
timjan
3,5 dl matlagningsgrädde
pasta
Stek fläskfilé, kantareller och lök. Salta och peppra. Blanda med matlagningsgrädden och låt koka några minuter. Klipp i timjan och låt koka ytterligare ett slag. Blanda med den kokta pastan.
Toppa med lite timjan vid servering.
Frukost

Nu har jag visst snöat in mig lite på smoothies. Idag blev det en med naturell yoghurt, blåbär och mango. Mums!
Frukost

Middag
Innehållandes rostat bröd, med sallad, ägg, räkor och salt

Mellis

Hurtigalimpan
Ingredienser:
2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt och honung. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1,5 liter. Garnera med fyrkornskross. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk
Citronglass


3 äggulor
1,5 dl socker
1,5 dl mjölk
1 citron
2 dl vispgrädde
Vispa ihop äggulor, socker och mjölk i en kastrull. Sjud på svag värme tills blandningen tjocknar (tar några minuter). Låt blandningen kallna. Riv skalen av citronen samt pressa ur saften. Vispa grädden tjock. Tillsätt citronskalen och saften till den svala blandningen. Vänd ner grädden. Häll upp blandningen i en form och ställ i frysen. Rör i den minst varje timme tills den stelnat så det ej går att röra i den längre.
Fredagens

Leila

I affären idag gick jag förbi denna tidning, första nummret av Leilas country living, och visst var jag väl tvungen att köpa den. Jag verkligen älskar Leila, hon är så himla mysig och hon bakar så härliga saker=)
Då blir det väl att slå sig ner med Leila och en kop kaffe nu då.
Frukost

Frukosten idag bestod av naturell yoghurt med apelsin och valnötter samt apesinjuice och kaffe. Narurell yoghurt med frukt eller bär är min absoluta favorit frukost! Att ha apelsin eller kiwi i är favoriten. Idag ska jag luncha på stan=)
Älggryta




Ingredienser:
ca 800 gram grytbitar av älg
salt & peppar
2 msk vetemjöl
timjan
2 morötter
ca 10 steklökar
en bit rotselleri
200 gram svamp
2 lagerblad
10 enbär
2,5 dl köttbuljong
2 ,5 dl matlagningsvin
ca 1 dl grädde
Gör så här:
Fräs alla mörötter, rotselleri, lök och svamp. Bryn köttet i en panna, salta och peppra, strö sedan över timjan. Tilsätt buljong, vin lagerblad och enbär. Låt koka på svag värme under lock till köttet är nästan mört, 30-45 minuter. Lägg i de frästa grönsakerna samt grädden och koka ytterligare ca 10 minuter.
Falafel
Du behöver:
1 burk kikärter
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk salt
1/2 dl hackad bladpersilja
2 krm sambal oelek
2 msk majsstärkelse
1 msk Arla smör-& rapsolja
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, sambal oelek, majsstärkelse och 1 msk smör-& rapsolja. Forma smeten till små ovala, platta bullar. Stek dem på medelvärme i en stekpanna ca 2 min på varje sida.
Servera med tsatsiki, och t.ex. matevte.
Du behöver:
1 gurka
2 vitlöksklyftor
5 dl meze yoghurt
salt & peppar
Riv gurkan på ett rivjärn. Pressa ur all vätska ur gurkan och låt den rinna av. Blanda gurkan med yoghurten och presa i vitlöken. Salta och peppra efter smak.