Semlor

Semlor


Solrosbröd



Solrosbröd

Ingredienser:

50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
2 tsk brödkrydda
0,5 dl farinsocker
3 dl havregryn
1 dl solroskärnor
5 dl dinkelmjöl
6–7 dl vetemjöl

Garnering:

Solrosfrön och havregryn

Gör så här:
Värm vattnet i en kastrull tills det är fingervarmt (37 grader). Smula jästen i bunke och rör ut det med vattnet. Tillsätt salt, olja, brödkrydda, farinsocker, havregryn, solroskärnor, dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Forma degen till 20 till 25 runda bullar. Pensla med vatten och doppa dem sedan i solrosfrön och havregryn, som blandats samman. Täck över och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10-12 minuter eller tills bröden fått färg.


Älgfärsbiffar med trattkantarellstuvning

Älgfärsbiffar

Ingredienser:

500 g älgfärs
2 ägg
1 dl grädde
1 gul lök
timjan (färsk eller torkad)
salt & peppar

Gör så här:
Riv löken på rivjärn. Blanda ihop älgfärs, riven lök och grädde. Rär ner äggen. Blanda ner ca 1/2 kruka timjan och salta och peppra efte smak. Forma jämnstora biffar och stek dem på medelhög värme i stekpannan.


Trattkantarellstuvning

Trattkantareller
Creme fraiche
salt & peppar

Lägg i kantarellerna i en stekpanna och låt allt vatten koka bort, tillsätt smör och fräs svampen en liten stund. Salta och peppra och häll sedan över creme fraiche. Låt puttra på svag värme ett par minuter.


Servera biffarna och stuvningen tillsammans med potatisskivor ni stekt i ugnen, alt. med klyftpotatis.


Rocky Road-kladdkaka



Rocky Road-kladdkaka

Ingredienser:

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl mjöl
3 msk kakao

ca 75 g mörk choklad
pistagenötter (skalade)
cashewnötter
mini marshmallows

Gör så här:
Smält smöret. Blanda ägg och socker. Rör sedan i mjölet och kakaon. Därefter blandar du ner smöret. Häll upp i en form med avtagbar kant. Hacka chokladen och strö över kakan. Strö över pistagenötter och cashewnötter efter smak. Ställ in kakan i ugnen på 200 grader i ca 10 min. Ta då ut kakan och strö över marshmallowsen. Grädda sedan kakan i ytterligare ca 10 min.

Köttfärssås à la Emilies Skafferi

Köttfärssås

Köttfärssås à la Emilies Skafferi

Ingredienser:

500 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g champinjoner
1 burk blandade bönor 
1-2 morötter
1 frp krossade tomater
0.75 dl chilisås
ketchup
salt och peppar

Gör så här:
Skala och hacka löken. Riv morötterna och skiva champinjonerna. Stek köttfärs, lök och vitlök i en panna. När köttfärsen är nästan färdigstekt blanda i champinjoner och riven morot. Låt steka ytterligare en stund. Rör sedan ner krossade tomater, chilisås samt ketchup efter smak. Salta och peppra. Låt småputtra i ca 10 min. Under tiden häll av bönorna. När såsen fått koka i ca 10 min blanda i bönorna och låt dem bli varma.

Servera med spagetthi och en god sallad.

Saffransskorpor

Saffransskorpor
Saffransskorpor

Saffransskorpor

Ingredienser:

100 g smör
1/2 g saffran
2 ägg
1,5 dl råsocker
4 dl mjöl
1.5 tsk bakpulver
75 g sötmandel

Gör så här:
Smält smöret, häll över det i en bunke och blanda i saffran och rör ner äggen. Blanda i socker, mjöl, bakpulver och hel sötmandel.  Forma degen til tre längder och lägg dem på en plåt med pakplåtspapper.  Grädda dem i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.  Skär längderna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Låt skorporna torka i ugnen i ca 15 minuter.

RSS 2.0