Köttfärs enchilada

Blev det till middag idag.






400 gram köttfärs
1 gul lök
salt & svartpeppar
4 dl crème fraiche paprika & chili
6 medelstora tortillabröd
riven ost

Sätt ugnen på grill. Bryn köttfärs och lök i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Rör i 2 dl crème fraiche och låt det koka i ca 1 min. Bred ut färsröran på bröden och rulla ihop. Lägg dem på en ugnssäkert fat. Strö över osten och gratinera i övre delen av ugnen några minuter tills de har fått färg.

Servera med resten av crème fraichen och sallad.

Jodå

Nog ska det väl vara vår ändå.

Nu när alla vackra blommor börjar våga sig fram.




Våren har i alla fall fått flytta in hemma hos mig!




Vår?



Efter att jag bakat klart blev det en fika på balkongen i solen, med nybakad bagel och en kopp te!

Ska våren äntligen vara påväg måntro? Nu vill jag åtminstonne inte ha någon mer snö.

Bagels

 

Ingredienser:

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
14 dl vetemjöl
Vatten till kokning

Pensling och garnering:
Uppvispad äggvita
Blandade frön

Gör så här:

Värm vattnet till 37°C. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung. Tillsätt lite mjöl i taget. Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.


Frukost



Idag till frukost blev det en härlig smoothie med hallon, banan och naturell yoghurt, toppad med hasselnötter och russin.

Nu håller jag på att baka bröd. Upptäckte att frysen var helt tom på bröd och jag tycker bättre om att baka mitt bröd själv mot att köpa det i affären. Blir mycket godare (och dessutom nyttigare!) att göra det själv=)

Earth hour



Ikväll släcker vi ljuset en timme mellan 20.30-21.30 förklimatets skull. Ett bra iniativ tycker jag, hoppas att så många som möjligt medverkar. Nog komer jag att göra det i alla fall.

Syftet är att påminna världens ledare att fatta bra och modiga beslut för miljön ur ett globalt perspektiv. Det kan till exempel ske genom att minska utsläppen och energiförbrukningen.

Arla har släckt nr sina mjölkpaket för att visa Arla Foods medverkan i Earh Hour.

Fredagsmums

Äntligen helg! Helger är bara för underbara ibland. Denna kommer verkligen efterlängtad. Därför tänkte jag nu fira in helgen med dessa nybakade chokladmuffins. De är verkligen heelt sagolikt goda, fullsmäckade med choklad :P
Men all choklad gör dem också lite mäktiga, så man orkar nog inte mer än en.


5 dl vetemjöl
2 ägg
1 dl socker
85 g smält smör
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl mjölk
4 msk kakao
100 g mörk blockchoklad
100 g vit blockchoklad

 

Sätt ugnen på 200°C. Grovhacka chokladen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat samt den grovhackade chokladen i ett litersmått. Vispa samman ägg, mjölk och socker i en bunke. Tillsätt sedan det smälta smöret och vispa ytterligare. Häll de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda varsamt ihop allt till en trögflytande smet. Fördela smeten med hjälp av två matskedar i pappersformar eller i smord muffinplåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, känn med sticka att de är torra.


Nu blir det muffins, kaffe och let's dance final.

Ramlösa Mango



Ramlösa mango är helt klart min nya favoritsmak på mineralvatten. Den är bara såå god!

Ladda med frukost

Naturell yoghurt med kiwi, solroskärnor, valnötter och russin.

Frukost är något av det bästa jag vet. Jag förstår mig verkligen inte på dessa människor som inte kan äta på morgonen. Jag är alltid lika hungrig när jag vaknar. Idag laddar jag inför en tuff dag med naturell yoghurt med kiwi, solroskärnor, valnötter och russin. Till det blir det ett glas apelsin juice och en kopp kaffe.

Middag

Idag till middag blev det en smaskig kycklinggryta med soltorkade tomater.




4 kycklingfiléer
3 dl matlagningsgrädde
2 msk kycklingfond
3-4 vitlöksklyftor
soltorkade tomater
persilja

Skär kycklingen i bitar, salta och peppra. Stek i minst 10 min. Tillsätt sedan grädde, kycklingfond, vitlök och soltorkade tomater. Låt grytan puttra på låg värme i ca fem minuter, tillsätt därefter persiljan och låt skjuda ytterligare en stund.

Servera med tagliatelle och sallad.

Chokladvåfflor

Här är receptet på våfflorna vi åt igår.





4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker
1/2 dl kakao
150 gram mörk choklad
50 gram smör
3 ägg
3 dl mjölk

Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Smält chokladen och även smöret. Vispa ägg, mjölk, smör och choklad till en jämn konsistens och blanda med de torra ingredienserna.

Grädda våfflorna och pudra över florsocker. Servera gärna med hallon.

Våfflor

Igår var det som alla vet våffeldagen. Då svullades det såklart i våfflor i nya våffeljärnet.
Vi testade en ny variant också, chokladvåfflor. Mycket uppskattat av en chokladälskare som jag!

Igår var det som alla vet våffeldagen. Då svullades det såklart  våfflor.

Blogg

Välkommen till min blogg, som är tänkt att handla om mat och allt annat gott;)

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0