Hickory burgare

Hickory burgare

500 g köttfärs
2 ägg
1/2 dl matlagningsgrädde
3 msk american bbq sauce hickory
ca 3 tsk chilipeppar
salt & svartpeppar
Ostskivor

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en skål. Forma till hamburgare och stek i stekpanna. Lägg på en skiva ost på varje burgare strax innan den är klar.

Servera med hamburgerbröd och grönsaker (så som sallad, tomatskivor, rödlök, gurka).
Äts med fördel även tillsammans med en god sås/dressing, t.ex. vitlökssås.


Moussaka


Moussaka

Ingredienser:
1-2 auberginer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl riven ost
1 ägg
Muskotnöt

Gör så här:
Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Salta och peppra. Låt sedan såsen koka i ca fem min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll sedan i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca tre min. Rör ner 11/2 dl av osten och uppvispat ägg. Krydda med salt och muskot. Torka av aubergineskivorna och stek dem i ca en min per sida. Varva slutligen köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 30 min.


Chokladtårta

En mycket god men mycket mastig tårta!


Chokladtårta

Ingredienser:

Botten:

175 g smör (rumstempererat)
2,5 dl socker
3 ägg
3 msk sirap
3 msk mald mandel
3 dl vetemjöl
1 krm salt
3/4 dl kakao

Glasyr:
225 g mörkchoklad
1,25 dl mörkt muscavadosocker
225 g smör
5 msk kondenserad mjölk
1/2 tsk vaniljpulver


Gör så här:

Glasyr: Gör glasyren genom att hälla smör, choklad, socker, kondenserad mjölk och vaniljpulver i en tjockbottnad kastrull. Värm på låg värme under konstant omrörning till chokladen har smält. Häll över smeten i en skål och låt den svalna. Täck över med plastfolie och låt stå kallt minst en timme, eller tills glasyren är bredbar.

Botten: Gör tårtbottnen genom att hälla smör och socker i en skål och vispa det ljust och luftigt. Vispa äggen och vispa sedan gradvis i dem i smeten. Blanda i sirap och maldmandel. Sikta i mjöl, salt och kakao i en skål och vänd ner blandningen i smeten. Klä en kakform, 20 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 180 grader i ca 30-40 minuter, tills kakan är genomgräddad.

Låt kakan stå och svalna något, stjälp sedan upp den på ett galler. Låt kakan svalna helt, dela den på mitten och bred på hälften av glasyren, lägg på övre halvan och bred på resten av glasyren.



Fetaostlax

Fetaostlax

Du behöver:
4 st laxfiléer
200 gr fetaost
1 dl creme fraiche
Salt
Citronpeppar
Svartpeppar

Gör så här:
Smula fetaosten i en bunke och blanda ner creme fraichen. Krydda blandningen med en nypa salt och svartpeppar. Salta och peppra (citronpeppar) laxfiléerna och lägg dem i en ugnssäker form. Bred sedan fetaostblandningen över laxfilébitarna. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 min.


Sallad med kassler och feta

Sallad med kassler och feta

Kassler
Fetaost
Gurka
Tomat

Skär kasslern i strimmlor och fetaosten i tärningar. Blanda ihop alla ingredienserna.


Gratäng med kassler, broccoli och blomkål


Gratäng med kassler, broccoli och blomkål

Ingredienser:
400 gram kassler
1 broccolistånd
ca 200 gram blomkål

3 dl creme fraiche
2 dl grädde

Salt & peppar
3 dl Riven ost


Gör så här:

Skär kasslern i små stavar. Ansa broccolin och blomkål och skär dem i bitar. Koka i lättsaltat vatten till de nästan är klara. Smörj en ugnssäker form och varva kassler, broccoli och blomkål i formen. Vispa ihop creme fraiche och grädde och häll gratängformen. Toppa med osten. Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen börjat få fin färg!


Pizzasallad


Till pizza är det även gott att ha pizzasallad. Men pizzasallad passar i och för sig utmärkt till en massa annat också.

Pizzasallad

1/2 vitkål (beroende på storlek, min var ganska liten)
5 msk olja
2 msk vitvinsvinäger
kummin
salt & peppar

Riv vitkålen med osthyvel. Blanda olja och vitvinsvinäger i en kopp. Smaksätt oljan med salt och peppar och en gnutta kummin. Häll oljan över vitkålen och blanda om. Låt gärna salladen stå och dra ett slag innan servering.

Pizza

Idag har vi ätit pizza här hemma. Men det är inte alltid man orkar hålla på och krångla med jäst, så då går det precis lika bra att använda bakpulver i pizzadegen. Det är både snabbare och smidigare.

Pizzadeg:


6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
1,5 msk olja
2-2,5 dl mjölk

Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt sedan oljan ochmjölken och arbeta ihop till en deg.

Vår pizza fyllde vi med tomatsås samt bacon, champinioner, paprika, riven ost, svartpeppar och oregano.


Hallon- och nektarinsmoothie

 



Hallon- och nektarinsmoothie


Hallon
Nektarin
Naturell yoghurt

Mixa!


RSS 2.0