Omelett med squash och feta


Omelett med squash och feta


2 ägg
1 msk vatten
1/2 squash
1/2 frp fetaost
örtsalt & peppar

Börja skiva squashen tunnt. Fräs squashskivorna lätt i en stekpannan. Vispa samtidigt ihop ägg och vatten. När squashen börjar på att bli mjuk, häll över äggblandningen i stekpannan. Salta och peppra. Smula tillsist över fetaosten och låt omeletten stekka på medelvärme till den stannat och fått en fin färg, häll upp omeletten dubbelvikt på en tallrik.

Bearnaisesås

Den godaste såsen som finns är nog ändå hemmagjord bearnaisesås. Här är ett exempel på ett mycket bra recept.


Bearnaisesås

Ingredienser:
 

150 g smör

2 Scharlottenlökar alt. 1/2 gul lök
5 vitpepparkorn
1 dl vatten

3 msk vitvinsvinäger

1 persiljekvist

3 Ägggulor

Dragon
Salt

 

Gör så här:

Börja med att smälta smöret, låt det svalna svalna. Hacka löken fint och krossa vitpepparkornen. Häll i vatten, lök, vitpeppar, persilja och vinäger i en liten kastrull. Koka upp och låt det koka ordentligt till dess att endast ungefär hälften av vätskan återstår. Sila sedan av lök och kryddor och slå därefter tillbaka vätskan i kastrullen. Koka upp vatten i en stor kastrull, tillräckligt stor så att den rymmer den lilla kastrullen. Sätt ner den lilla kastrullen i vattenbadet och tillsätt äggen under vispning ett i taget och fortsätt vispa till dess att det tjocknar (såsen för ej koka). Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt det smälta smöret, börja droppvis och öka sedan till en fin stråle när såsen binder, under fortsatt vispning. Smaksätt med dragon, lite salt och eventuellt lite mer peppar.


Baguetter med smak av rosmarin


Baguetter med smak av rosmarin

Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1,5 msk salt
2 msk olivolja
1 dl linfrö
11 dl vetemjöl
Rosmarin

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, ca 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen), klipp i rosmarin. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i fyra delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Skär sneda snitt i baguetterna med en kniv, och pudra sedan över lite mjöl. Låt jäsa under duk i ytterligare ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 275 grader i ca 15 min. Låt svalna på galler.


RSS 2.0