Äppel peppel



Idag är jag uppe före tuppen, ska iväg på äventyr. Då passar det väl bra att ladda med en skål naturell yoghurt med äppelbitar.


Kycklinggryta med soltorkade tomater och spenat



Kycklinggryta med soltorkade tomater och spenat

Ingredienser:
3 kycklingfiléer
Soltorkade tomater
Spenat
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk kycklingfond
salt & peppar

Gör så här:
skär kycklingfiléerna i små strimlor, salta och peppra. Stek kycklingen. Tillsätt soltorkade tomater, matlagningsgrädde samt kycklingfond. Låt grytan puttra några minuter och tillsätt sedan spenaten hackad i mindre bitar. Servera med förslagsvis pasta och en god sallad! Själv tog jag tagliatelle.

God morgon!


Idag bestod min frukost av naturell yoghurt med fruktsallad (Galiamelon, Mango, Apelsin och Banan).
Detta intogs som vanligt numera i solen på balkongen. Åhh vad jag älskar sommaren!

Leilas sirapslimpa

Med hjälp av min nya jäskorg har jag idag bakat detta vackra bröd! Receptet kommer från Leilas A piece of cake.

Visst blev väl limpan fin! Älskar mönstret som blir i brödet av korgen. Dessutom får brödet en perfekt form också!


Sirapslimpa


Du behöver:

25 g jäst
25 g smör
2,5 dl fil
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Gör så här:
Smält smöret och blanda det med filmjölken. Värm till fingervarmt (max 37 grader) Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätska, sirap och salt. Tillsätt sedan mjölet  lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek. Knåda degen och lägg den i en mjölad brödkorg, eller på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 40 minuter. Grädda brödet i mitten av ugnen i 200 grader i ca 35-40 min.

Snabbleverans

Lyckas med mat var riktigt snabba vad gäller leveransen av min fina vinst. Redan igår dök grejerna upp på Ica! Nu längtar jag bara efter att få pröva dem. Jag ska givetvis visa er, nåt dyker nog upp senare idag. Annars får det kanske vänta till nästa vecka, för jag ska resa bort över helgen.

Front page

Jag är visst med på blogg.se's förstasida. Vad kul!


Chokladrutor




Chokladrutor
Ingredienser:

1 1/2 dl hasselnötter
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao


Gör så här:

Hacka nötterna. Rör smör och socker poröst i en skål. Tillsätt ägget och därefter mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Bred ut smeten till en kaka, ca 25x30 cm stor, på en plåt med bakplåtspapper. Strö över nötterna. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 min. Skär kakan i rutor innan den kallnat.


Lax- och squashpasta

Idag har jag haft en lugn dag i solen på mina föräldrars gräsmatta. Härligt! Till lunch fixade jag till detta till mig och mamma.  Det blev verkligen jättegott!



Lax- och squashpasta

Ingredienser:

250 g pasta

0,5 squash

1 gul lök

2,5 dl matlagningsgrädde

dill

saften av en halv citron

150 g kallrökt lax

salt & peppar


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna. Mjukfräs zucchini och lök i margarin. Tillsätt matlagningsgrädde. Smaksätt med dill, citronjuice och peppar. Strimla laxen och blanda försiktigt ner laxstrimlorna i såsen. Smaka av med salt. Servera med den nykokta pastan.


Jag vann!

Kan ni tänka er va, jag vann tävlingen hos I Nadjas kök i samarbete med Lyckas med mat!! Hur kul som helst, nu är i alla fall min vecka gjord!

Väntar nu med spänning på min vinst:D


Potatismos med ärtor och kikärtor


Gårdagens middag bestod av ugnsbakad lax och potatismos med ärtor och kikärtor. Detta serverades med tomater och sugarsnaps. Mycket gott.

Potatismos med ärtor och kikärtor:
Ingredienser:

500 g potatis
1 burk avrunna kikärtor
200 g ärtor
mjölk
olivolja
salt & peppar

Gör så här:
Skala och koka potatisen. Lägg i kikärtor och ärtor när den är nästan klar. Slå av vattnet och pressa genom potatispress. Rör ut med mjölkoch en en svätt olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Rabarberfras



Igår kväll gjorde vi rabarberfras till efterrätt, mycket smaskigt. Men jag gjorde med lite av vad vi hade hemma. Så istället för mandelfraset tog vi Start-musli, och så hade vi inga jordgubbar att garnera med. Så här gjorde i alla fall jag:

Rabarberfras

Ingredienser:
300 g späd rabarber
2 msk vatten
strösocker efter smak
Start!-musli
250 g Kesella jordgubb & lime

Gör så här:
Skiva rabarbern. Koka i vatten och socker på svag värme under lock tills den mosar sig. Låt kallna. Varva rabarber, Start! och Kesella i 4 glas. Servera genast.

Hade man haft jordgubbar så hade nog det varit en höjdare till.

God morgon midsommardag!

Lite i efter hand. Nu var det ett antal timmar sedan frukost, men jag har haft fullt upp sedan des, så jag tänkte att jag lägger ut en bild på min frukost nu.

Hoppas att ni alla hade en lyckad midsommar igår. Vi hade det jättebra med knytkalas och lekar! :)
 


Naturell yoghurt med persika och granola!


Glad midsommar!


Jag vill passa på att önska er alla en glad midsommar! Hoppas att ni får en härlig dag och att regnet håller sig borta!

Lax- och spenatpaj



Lax- och spenatpaj
Pajdeg:

75 g smör
2½ dl mjöl
3/4 dl kesella lätt
0,5 dl sesamfrön

Fyllning:
2 st laxfileer
ca 200 g spenat (fryst eller färsk)
3 ägg
3 dl mjölk
1 dl riven ost
muskot
salt & peppar

Gör så här:
Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt kesella samt sesamfrön och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Skär laxen i små tärningar och stek dem några minuter, det gör inget om de inte är riktigt genomstakta då de blir klara i ugnen. Lägg spenat och lax i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk , blanda i kryddor. Häll äggstanningen över pajen och toppa tillsist med den rivna osten. Grädda i ca 25-30 minuter i 225 grader.

Granola



Granola


Ingredienser:

2 dl havregryn
2 dl rågflingor

1 dl dinkelflingor
1 dl vetegroddar alt. krusakli
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
1 dl grovhackade nötter
2 tsk kardemumma

1 dl vatten
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl farinsocker
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl rapsolja
1 msk honung

Torkade blåbär/russin


Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Ta sen fram en kastrull och häll i vatten, vaniljsocker, farinsocker, sirap, olja och honung. Rör i blandningen medan du värmer den, obs det ska inte koka. Häll sedan över blandningen i bunken och rör ihop ordentligt. Sprid därefter ut blandingen på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen, 175 grader ca 30 minuter.  Blanda om i granolan ett par gånger under tiden. Ta sedan ut plåtarna och låt granolan svalna lite. Då är det dags att blanda i lite blåbären eller russinen. Häll upp på burk.


Frukost



Dagens frukost bestod av en skål naturell yoghurt med banan och granola
och en smörgås med skinka, tomat och mosad fetaost

Mmm sommar!


Mjölkchoklad med frystorkade jordgubbsbitar.

Marabous nya smak sommar, bestående av mjölkchoklad med frystorkade jordgubbsbitar i. Har ni smakat den? Om inte så gör det, den är helt sjukt god! Men dock också väldigt söt. Så någon bit åt gången kan räcka. Jordgubbsbitarna är rätt stora vilket gör det extra gott. Underligt är att den bara är på 180 gram, när alla andra sorter är på 200 gram.. Hmm.. Men den har en fin förpackning också:P
Mmm sommar!

Blåbärsbullar med mandelmassa


Deg:
50 g jäst
200 g margarin
5 dl mjölk
2 st ägg
2 krm salt
1,5 dl socker
2 tsk malen kardemumma
13 dl mjöl

Fyllning:
150 gram margarin
300 gram mandelmassa
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
8 dl blåbär

Mandel

Gör så här:
Smula ner jästen i assistenten. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken, rör om och låt bli fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll sedan över resten av degvätskan. Tillsätt ägg, salt, strösocker och kardemumma och rör om så att ägget fördelar sig. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Kör tills du arbetat in mjölet och degen släpper bunkens kanter. Lägg en bakhandduk över degen och låt jäsa ca 40 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Blanda smör, mandelmassa eller kokosmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke. När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och kavlar ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och strö över blåbären. Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor och lägg dessa i bullformar och ställ dem på plåtar. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 15 minuter. Hacka mandeln. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över den hackade mandeln. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 10-13 minuter. Låt bullarna svalna under bakhandduk.


Breakfast

Naturell yoghurt med granola.


Pastagratäng



Ingredienser:
200 gram broccoli
300 gram pasta
1 kycklingfilé
150 gram fetaost

Gratängsås:

25 gram smör

1 gul lök

2 msk vetemjöl

6 dl mjölk

1 tärning grönsaksbuljong

Salt 6 peppar

2 tsk muskot


Gör så här:

Koka pastan. Skär kycklnigfiléen i små bitar och stek den. Ansa broccolin och skär i bitar. Koka broccolin i lättsaltat vatten cirka 3 minuter. Smörj en ugnssäker form och blanda i pasta, broccoli och smulad fetaost. Smält smöret i en kastrull. Fräs löken någon minut. Strö vetemjöl över löken och rör om. Tillsätt mjölken, lite i taget. Låt såsen koka upp innan nästa skvätt hälls på. Tillsätt buljong, salt, peppar och muskot. Sänk värmen och koka cirka 5 minuter, rör om då och då. Smaka av. Häll såsen över pasta, broccoli och fetaost. Gratinera högt upp i ugnen cirka 10 minuter


Vårig potatissallad

Vårig potatissallad:

500 gram potatis

Rädisor

Salladslök

Persilja

1 msk vitvinsvinäger

4 msk olivolja

Salt & vitpeppar


Koka potatisen och låt den kallna. Skär potatisen i bitar. Skiva löken och skär rädisorna i bitar. Blanda olja, vinäger, hackad persilja och salt & peppar. Slå vinägretten över potatisblandningen. Smaka av med salt & peppar om det behövs.


Rostad frukostmix

Om du gillar att ha frön och nötter till frukost så kan jag rekomendera dig att rosta dem i en stekpanna. Då blir de ännu godare kan jag säga.

Hacka nötterna i mindre bitar. Blanda nötter, solroskärnor och pumpakärnor i en torr stekpanna. Salta lite, och rosta på ganska hög värme. Se till att röra hela tiden så att det inte bränns.


Frukost


Dagens frukost bestod av naturell yoghurt, äppelmos, rostade frön och nötter samt blåbär.

Fläskpannkaka



Fläskpannkaka:

Ingredienser:

4 dl mjöl

4 ägg

7 dl mjölk

1dl vatten
1 tsk salt
ca 300 gram rimmat fläsk i tärningar

Gör så här:
Vispa ihop mjöl, ägg, mjölk, vatten och salt till en smet. Bryn fläsket lätt i en stekpanna. Smörj en långpanna med margarin. Häll över pannkakssmeten i långpannan och häll sedan i fläsket.  Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20 min tills den fått gyllengul färg. Skär pannkakan i bitar och servera.

Vi serverade pannakan med äppelmos, blåbär, banan och keso. Mums!


Mellis:)



Vaniljkesella med bär/frukt. Det perfekta mellanmålet när man är lite sugen på något att äta. Dagen till ära blev det blåbär. Smaskens:)

Tävling!

Nu kan du vara med och tävla hos I Nadjas kök, där du har chansen att vinna valfria produkter till ett värde av 500 kr från webbutiken ”Lyckas med mat”.


Rabarberkräm



Rabarberkräm:
500 gram rabarber
ca 3/4 dl strösocker
4 dl vatten
ca 4 msk potatismjöl till redning


Skölj och skala rabarberna. Skär dem i bitar. Lägg dem sedan i en kastrull med vattnet och tillsätt sockret. Koka upp och låt det sedan koka på svag värme tills rabarberna delar på sig, hur länge du kokar beror på hur slät kräm du vill ha. Red tillsist av med potatismjöl utrört i lite vatten.


Citronpaj

Ett gott recept på en härlig citronpaj som det har mumsats på här hemma i helgen. Dock hann jag aldrig ta någon bild..

Citronpaj:

Pajskal:

3 dl mjöl 

2 msk socker 

125 g margarin

1 äggula


Fyllning:

3 ägg 

2 dl socker 

2 msk mjöl 

2 tsk vaniljsocker 

2 dl grädde 

1 citron

1 lime


Gör så här:

Rör ihop margarin, socker och mjöl till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Ställ in i kylen ca 30 minuter.


Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och grädden (som ej behöver vispas). Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften. Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.


Räksallad



Räksallad:

Räkor
Cocktailtomater
Sallad
Gurka
Paprika
Rädisor

Supergod grillsås

Här kommer receptet på en superdupergod chili-grillsås som vi åt häromdagen.



Het chilisås till grillat:
2 dl creme fraiche
ca 4 msk chilisås
ca 1 tsk sambal oelek
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
salt & peppar

Fin hacka rödlöken. Blanda creme fraiche, chilsås och samal oelek. Pressa i vitlöken och blanda i rödlöken. Salta och peppra efter smak!

Kyckling med Ajvar


Ingredienser:
3 kycklingfiléer
champinjoner
1 liten gul lök
majs
2 dl creme fraiche
1/2 dl Ajvar relish
salt & peppar

Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i bitar, salta och peppra och stek dem. Skär champinjonerna i bitar och hacka löken. Bryn champinjoner, lök och majs med kycklingen.  Blanda i creme fraiche och ajvar relish och låt koka några minuter. 
Klart!

Jag serverade kycklingen med quinoa till.

RSS 2.0