Julköttbullar



Ingredienser:
2 stora lökar
2 msk matfett
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 kg blandfärs
3 tsk salt
2 ägg
3 krm kryddpeppar

Gör så här:

Skala och riv löken. Blanda grädde, mjölk och ströbröd i en bunke och låt det svälla i ca 10 minuter. Rör ner salt, kryddpeppar och ägg i köttfärsen. Rör därefter ner den rivna löken och ströbrödsblandningen i köttfärsen. Rulla till köttbullar. Stek köttbullarna i en stekpanna i ca 8 minuter eller tills de är genomstekta.


Janssons frestelse

Lite av den julmat som stod på vårt julbord, så här i mellandagarna.

Janssons frestelse

Janssons frestelse 

Ingredienser:

2 frp anjovisfiléer (ca 250 g)

750 g potatis

2 st gula lökar

3 dl grädde

Ansjovisspad

0,5 dl ströbröd

 

 

Gör så här:

Skala löken och skär den i tunna skivor. Skala och strimla potatisen. Varva potatis, lök och ansjovis en smord ungnsform. Det översta lagret ska vara potatis. Häll sedan på grädden och lite ansjovisspad. Strö över ströbröd och lägg tillsist på några klickar smör. Grädda i 225 grader tills potatisen blivit mjuk och fått en fin ljusbrun färg, 50-60 min.

 

Servera med kokta ägghalvor.


Och vinnaren är...

Många var ni som deltog i tävlingen, men denna gång var det bara en av er som kunde vinna, och denna person är:



Grattis Kristina!
Maila mig din adress så dimper boken snart ner i din brevlåda:) [email protected]

Håll utkik, det kan tänkas att det snart är en ny tävling på gång!

OBS! Glöm inte att vara med och tävla!

Tävling Maffiga muffins

Ni glömmer väl föresten inte att vara med och tävla om chansen att vinna denna häliga bok om muffins! Tävlingen är inne på sista dygnet nu. Så har du inte redan deltagit så skynda att anmäla dig! Länk till tävlingen i bilden ovan.

GOD JUL!!

Jenny Nyströms tomte hälsar god jul !

Nu är klockan över tolv, vilket innebär att nu är det julafton. Wee:D Så därför vill jag som sagt passa på att önska er alla en riktigt riktigt god jul! Jag hoppas att ni alla får en härlig dag med trevligt sällskap och mycket god mat, samt lite julgodis också kanske;) Vad är väl en jul utan julgodis så säg:)

Nu ska jag först gå och sova lite sen ska vi på julfrukost hemma hos mina föräldrar och därefter bär det av hem till min sambos föräldrar för lite julaftons firande. Där blir det mat och Kalle Anka tittande. Ni missar väl inte Kalle Anka hoppas jag!? Hur firar ni er jul?


Vörtbröd

Vörtbröd med vörtmix

Vörtbröd

 

Blir 2 limpor

 

Ingredienser:

50 g smör

2 flaskor lättöl

100 g (2pkt) jäst

2 dl mörk sirap

2 dl russin

2 påsar vörtmix

2 l rågsikt + lite till utbakningen

 

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull, när smöret smält tillsätt ölen och värm blandningen till 37 grader (fingervarm). Smula ner jästen i en degbunke, häll i degvätskan och kör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, russin och vörtmix. Tillsätt mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är smidig. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den sedan i två delar. Forma delarna till limpor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ett annat alternativt är att lägga dem i två avlånga bakformar. Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.


Snöbollar

Snöbollar. Julgodis med vitchoklad och kokos.

Snöbollar

Ingredienser:

200 g vit choklad
3 dl kokosflingor
1 msk färskpressad citronjuice

Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad. Rör i 2 dl kokosflingor och citronjuice. Låt smeten svalna. Forma sedan till kulor och rulla i resterande kokosflingor. Ställ i kylen.

Fjärde advents Tävling!!

Tävling Maffiga muffins


Så här lagom till fjärde advent tänkte jag passa på att bjuda på en tävling här på bloggen. Eftersom det snart är jul skulle jag vilja lotta ut en julklapp till en av er som tittar in här. Det du kan vinna är ett exemplar av boken ”Maffiga muffins”, en härlig och inspirerande bok med massor av mumsiga recept. Det enda du behöver göra för att vara med och tävla är att lämna en kommentar i detta inlägg. För dubbel chans att vinna, länka också till tävlingen med bilden ovan i din blogg.

Tävlingen pågår till julafton (24/12) kl. 22.00.

Lycka till!!


Rocky Road

Leilas Rocky Road

Rocky Road

Ingredienser:

600 g mörk choklad
2 påsar dumle
2 dl skumtomtar klippta i bitar
3 dl cashewnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här:

Börja med att smälta chokladen. Blanda sedan i resterande ingredienser. Fyll smeten i en plåt/form och låt stelna i kylskåpet. När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.

Rocky Road Leila

Rocky Road, Leila

Rocky Road


Morotskaka

Morotskaka

 

Ingredienser:

3 ägg

3 dl socker
3 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1,5 dl oilja

4 dl rivna morötter

 

Frosting

60 g smör (mjukt)

4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk citronskal

100 g philadelphiaost

 

Gör så här:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vänd ner i äggsmeten. Tillsätt sedan olja och rivna morötter. Fyll smeten i en rund form med avtagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i 50-60 min. Låt kakan svalna.

 

Medan kakan svalnar, gör frostingen genom att vispa ihop alla ingredienser. Bred ut frostingen över kakan.


Julig kladdkaka


Rotfruktssoppa med brödkrutonger

Rotfruktssoppa

Ingredienser:

ca 800 g blandade rotfrukter (tex. morötter, palsernacka, rotselleri, potatis)
2,5 dl vitt vin
5 dl vatten
1/2 dl grädde
1 msk kycklingfond
salt & peppar
timjan

Gör så här:
Skär alla rotfrukter i små bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vin, vatten, grädde och fond. Låt koka några minuter, så att grönsakerna blir mjuka. Mixa soppan och smaka av med salt, peppar och timjan.


Brödkrutonger:

Brödskivor
Olivolja
salt

Gör så här:
Skär brödet i små tärningar. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i brödtärningarna och låt dem få färg. Strö över salt.


RSS 2.0