Frukost


Rågflingegröt med apelsin, blåbär och valnötter.

En riktigt bra start på dagen. Tråkigt väder är det dock idag:(

Kräftpasta


Kräftpasta
150 gram kräftstjärtar
2 dl creme fraiche
1/2 purjolök
2 tomater
Dill

Tärna tomaten i små bitar. Häll i creme fraichen i en kastrull och häll i de tärnade tomaterna. Låt koka i ca 5 minuter så att tomaterna blir mjuka. Strimla purjolöken och fräs den lätt. Blanda i purjolök och kräftstjärtar i creme fraichen och låt det koka ytterligare ett par minuter. Blanda sist i dillen.

Servera med pasta.

Lunch i solen


Idag intogs lunchsalladen utomhus. Det var hur mysigt som helst att sitta ute i solen och äta lunch!

Sommrig kräftstjärtssallad

Kräftstjärtar
Mango
Cataloupemelon
Sallad
Gurka
Paprika
Tomat

Ät med en klick Keso till.

Kycklingtaco


Igårkväll åt vi kycklingtaco. Mums! Det är nog en av mina favoriträtter:) Peronligen tcker jag att det är mycket godare med kyckling än med köttfärs. När jag var mindre hade vi en period hemma då åt taco varje fredagkväll.

Kycklingtaco:
3 kycklingfiléer
tacokrydda!
1 burk Tropical salsa
1 burk Tacosås

Skär kycklingfiléerna i små bitar och lägg dem i en stekpanna, krydda med tacokrydda och stek dem. Blada med såserna i en kastrull och låt det puttra ett par minuter.


Servera med sallad, gurka, tomat, paprika, majs och jordnötter i tortillabröd. Ät även gärna några nacos till.

Frukost

Sen frukost uppdate. Idag blev det yoghurt med banan och blåbär. Mums:)
Hoppas att ni alla har en trevlig kristihimelsfärd-helg och passar på att njuta och vara lediga! Själv har jag dock mycket att plugga:(


Bikarbonatlimpa



Ingredienser:

5 dl naturell yoghurt
1 dl mörk sirap
1 dl fyrkornskross
1 dl rågflingor
1 dl dinkelflingor
5 dl dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Blanda  alla torra ingredienserna i en bunke. Blanda sedan i yoghurt och sirap. Fyll en avlång bakform, ca 1,5 liter, med smeten.  Grädda längst ner i ugnen i 200 grader i ca 45 minuter.

Bröd med bikrbonat som inte behöver jäsa är så himla lätt och smidigt att baka. Så blir det ju så gott också! Detta bröd blev dessutom extra saftigt och smaskigt.


Potatissoppa


Potatissoppa

10 mellanstora potatisar
1 litet blomkålshuvud
1 purjolök

2 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
½ liter mjölk
vitpeppar, salt
1-2 dl finklippt persilja


Hacka lök och vitlök, skiva potatisen och dela blomkålen. Hetta upp lite olja i en stor kastrull. Stek löken några minuter, tillsätt vitlök, potatis och blomkål, salta och peppra och stek ytterligare en liten stund. Häll sedan i het buljong över så vätskan precis täcker grönsakerna sänk värmen och låt koka under lock i ca 10 minuter eller tills potatisen och blomkålen blivit mjuka. Ta kastrullen av plattan och mixa soppan. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk tills soppan får en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar och rör slutligen ner persiljan.


Kokosyoghurt

Häromdagen var vi på Willy:s och handlade. Vilket vi inte brukar göra. På Willy:s har de ju inte så mycket av Arlas prodkter, och jag brukar alltid äta deras naturella yoghurt till frukost. Det märke de har på sin naturella yoghurt på Willy:s tycker jag inte alls är lika god. Därför när jag hittade en yoghurt med kokossmak, tyckte jag att den verkade lite spännande och tänkte att den måste ju testas.

Men jag kan inte påstå att den direkt blev någon favorit hos mig. Att bara äta den som den är var inte så gott, lite konstig smak. Men att mixa den tillsamans med bär till en smoothie blev däremot riktigt gott faktiskt!


Jordgubb- och mangosmoothie med kokosyoghurt.


Scones



Idag på morgonen har vi haft en sån där härlig långfrukost. Vi gjorde scones och satt länge och myste vid frukostbordet:) Vi delade upp degen i tre delar och smaksatta dem med hasselnötter, blåbär respektive mörk choklad. Alla tre sorterna blev jättegoda!

Scones:
50 gram margarin (rumsvarmt)
4 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 msk socker
2 dl naturll yoghurt

0,5 dl smaksättning. Tex. nötter, bär, choklad, havregryn etc.

Rör samman alla ingredienserna till en deg. Den ska var lite kladdig. Klicka ut degen på plåt med bakplåtspapper. Jag klickade istället ut degen i en muffinsplåt. Platta ut dem lite med mjölade händer. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter.

Avnjut med tex. philadelphiaost och marmelad.

Citronmaränger

Jag glömde berätta att när jag gjorde Aioli häromdagen så fick jag ju lite äggvita till övers, så då passade jag på att vispa ihop några maränger. Det blev ju även citron över så vad blev en bättre maksättning på marängerna än citon!


Du behöver: 
4 äggvitor
3 dl socker
Rivet skal från 1-2 citoner

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke. Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop! Häll ner citronskalet i smeten. Spritsa ut eller klicka ut marängen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter, marängerna ska vara sega lite i mitten.

Vinn tryffelpresentförpackning

Hos Kalasgott kan du just nu vara med och tävla om en tryffelpresentförpackning från Tryffelshop.se. Tävlingen avslutas Lördagen den 23/5 kl 24.00.


Köttfärsrullar med hottomato-sauce



Ingredienser:


Biffar:

400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1/2 dl mjölk
1 ägg


Sås:
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning
2 tsk sambal oelek
1 dl crème fraiche

Gör så här:

Börja med såsen. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka i ca 5 minuter. Blanda sedan köttfärs, salt, peppar, vitlök (pressad), ägg och mjölk. Rör till en jämn smet. Forma färsen till ovala bullar. Stek dem i en stekpanna i ca 8 min. Lägg


Servera med kokt pasta och grönsaker.


Tävla med Kardemummagumman

Nu kan ni tävla med Kardemumma Gumman och Bagaren och kocken. Det man kan vinna är två baguette plåtar.

Baguette bakplåt, non-stick

Baguette plåt med non-stick yta och perforering för bästa bakresultat.
Plats för tre Baguetter.
Mått 37 x 23 cm.


Grillning



Ännu en grillkväll anklarades under helgens gång. Denna gång grillades det kycklingfilé. Till detta serverades det sötpotatis och aioli, och så förstås en härlig sallad. Sötpotatis har en så härlig orangeaktig färg, så det bara av den anledningen är en fröjd att äta dem:)

Sötpotatisen gjorde jag både som halvor och i klyftor. Pensla potatisen med olja och strö över flingsalt. Halvorna behöver stå i ugnen ganska länge, ca 40 minuter, för att de ska bli klara. Klyftorna behöver givetvis inte stå inne lika länge.




Aioli

Ingredienser:
4 vitlöksklyftor
2 äggulor
2,5 dl olivolja
pressad citron
salt och peppar

Gör så här:

Lägg vitlöksklyftorna och en nypa salt i en glasskåloch krossa dem med baksidan av en sked. Tilsätt äggulorna och vispa snabbt ihop med en elvisp till en krämig massa. Tillsätt oljan, några droppar i taget, samtidigt som du vispar tills blandningen börjar tjockna. Tillsätt dörefter resten av oljan i en tunn stråle under konstant vispning. Rör ner lite pressad citron för att aiolin ska få en mjukare kosistens. Smaka av med lite salt och peppar om det behövs. Täck över och ställ i kylen till s det är dags att servera.

Another Breakfast



Naturell yoghurt med apelsin och havreringar.
Mums!


Fisksoppa med apelsinsmak


Fisksoppa med apelsinsmak

Ingredienser:

400 gram fiskfilé
2 scharlottenlökar
4 potatisar
1 liter fiskbuljong av tärning eller fond
2 tsk rivet apelsinskal
2-3 stjälkar selleri
pressad saft från 2 apelsiner
100 gram babyspenat
salt
cayennepeppar

Gör så här:
Tina fisken och skär den i bitar. Hacka löken och fräs den mjuk i en gryta. Tillsätt potatis, buljong och apelsinskal. Koka upp och låt koka på lågvärme i ca 10 minuter, tills potatisen är nästan mjuk. Skär sellerin i tunna skivor och häll i selleri, fisk och apelsinsaft i soppan. Sjud ytterligare ca 5 minuter, tills fisken är precis genomkokt. Lägg i spenaten och hetta upp. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Breakfast

Breakfast of today:



Yoghurt med honungssmak toppad med kiwi valnötter solroskärnor och russin. Samt en skiva hurtiga limpan med skinka och gurka.

Pannkaka


Idag har vi ätit pannkakor. Mums! Jag tycker att pannkakor är riktigt gott. Jag brukar göra mina pannkakor på dinkelmjöl, jag tror att det ska bli lite nyttigare då:P

Till pannkakorna blev det svartvinbärssylt. Sen brukar jag också ha keso och banan till för att det ska bli lite matigare + för att det ju är så gott:)

Vita kladdkakemuffins


150 gram margarin
200 gram vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl

Gör så här:
Smält smöret. Bryt sönder chokladen och lägg den i margarinet och rör om tills chokladen har smält. Tillsätt mjölet och rör sedan ner ägg och socker. Rör tills smeten är slät. Häll upp i muffinsformar och grädda i ca 15 minuter i 175 grader.

Kycklingpaj


Deg:

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
2 kycklingfiléer
1 bit purjolök
1 tsk salt

2 tsk chilipulver
1 röd paprika
2 dl creme fraiche paprika & chili
3 ägg
1,5 dl riven ost


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till degen i en matbredare och kör tills en deg bildats. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

Skär kycklingen i små bitar. Strimla purjolöken och kärna ur och tärna paprikan. Krydda kycklingen med salt och chilipulver och stek den i en stekpanna. Tillsätt purjolöken och paprika och låt den fräsa med ett par minuter. Rör ihop creme fraiche och ägg. Fördela kyckling-blandningen i pajskalet och häll sedan över creme fraiche-blandningen. Strö över osten.

Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min.


Tävling

Jag är med och tävlar I Nadjas kök. Det man kan vinna är detta härliga grillpaket från Aromia.


Lördagens frukost


Detta blev dagens frukost. Naturell yoghurt med äppelbitar och
en smörgås med kalkon och grönsaker.

Valborg

Hej på er alla. Hoppas att ni har haft en jättebra valborg med en massa god mat och trevligt sällskap. Det har i alla fall jag haft. Valborg spenderade vi hemma hos goda vänner. Där det grillades och så var vi och såg på valborgselden. Men gud såå kallt det blir om kvällarna. Det märks verkligen att sommaren är långt från här än.  Man tror inte att det blir så kallt på kvällen när det varit så varmt och skönt under dagen. Men då är det tur att man kan värma sig intill elden:) Hur spenderade i er valborg?



Det blir mycket grilla nu  märker jag. Men vad kan man annars göra än att passa på och grilla så mycket man kan nu när det är så underbart väder. Idag har jag varit hemma hos mina föräldrar. Vi har hållit oss ute i solen mest hela dagen, underbart! Nu håller vi på och grillar igen. Ikväll serveras det fläskfilé med klyftpotatis och kall chilisås. Smaskens:)


RSS 2.0