Kycklingsallad med röda bönor


Kycklingsallad med röda bönor

Kycklingfilé
chilipulver, paprikapulver, salt , peppar
Säsongens mix - sallad
Tomat
1 burk röda bönor
Rödlök

Skör kycklingfilén i mindre bitar, krydda och stek dem sedan. Låt kallna. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skär tomaten och rödlöken i bitar. Blanda sallad, tomat, lök, röda bönor och kyckling. Låt smaka!:)

Skogens guld



Idag på förmiddagen har jag varit ute i skogen på jakt efter vad som enligt mig är skogens guld, nämligen kantareller! Så som de lyser upp i mossan där de står. Men de kan vara lite kluriga att hitta tycker jag.. Men när man väl hittar en så brukar man hitta fler.

Så hur gick det då, mja sådär kan man väl säga. Visst hittade vi kantareller, men inte alls så många..


Plockmat




Ibland på semestern passar det bra med lite lättare plockmat. Precis så var det hos oss igår. Det blev tunnbrödsrullar, meloner av olika slag, rostbiff,skinka snackpaprika och cocktailtomater.

Foccacia med soltorkade tomater


Ingredienser:

25 g färsk jäst
3 3 dl ljummet vatten
0.5 0.5 dl god olivolja
2 2 msk honung
1 1 msk flingsalt
7 7 dl vetemjöl special

1/3 burk soltorkade tomater

olivolja och flingsalt till plåten och utbakning


Gör så här:

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt därefter vetemjölet, lite i taget, och arbeta samman till en deg som du knådar i cirka 5 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek täckt med bakduk (ca 35 minuter). Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt dem igen jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30 minuter). Klipp tomater i mindre bitar. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, peta ner bitar av soltorkade tomater och ringla sedan över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Grädda brödet i mitten av ugnen i 220 grader i cirka 10 minuter.


Rostbiff- och avocadosallad med pasta



Rostbiff- och avocadosallad med pasta

Rostbiff
Avocado
Apetina Vitlök/Persilja
Rödlök
Gurka
Paprika
Sallad
Fullkornspasta

Koka pastan och låt den kallna. Skär alla ingredienserna i bitar och blanda.

Blåbärsmuffins med crumble

Jag är fast i Leilas, A piece of cake. Det finns så mycket smaskigt att hämta i denna bok, så man kan inte få nog. Idag har jag bakat blåbärsmuffins med mina nyplockade blåbär. Smaskens blev det:)

Observera även mina finfina muffinsformar som jag vann.



Blåbärsmuffinns med crumble á la Leila


Ingredienser

Smet:
2 ägg
1,5 dl socker
100 g smör
2 dl mjölk
Rivet skal från 1 citron
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 dl blåbär

Crumble:
75g smör
2 dl havregryn
1dl vetemjöl
1 dl socker


Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Rör ner den ljumna vätskan i äggsmeten. Rör sedan i mjöl, salt och bakpulver och sist blåbären (spara några till garnering). Fyll muffinsformarna till 3/4 med smet och strö på crumble och lägg till sist på några blåbär. Grädda i 175 grader i ca 25 min.


Blåbär


Ibland är det bra även med lite halvdant väder så som det gårdagen bjöd på. När man inte kan bada och sola så tog jag mig äntligen ut i skogen för lite blåbärs plockande. Sambon hade jag med mig ut också, men det är något jag inte lär göra om. Haha det tjatet tröttnade man på fort. Men det fanns i alla fall riktigt gott o blåbär i skogen, så det får nog bli att bege sig ut snart igen. Det är så härligt tyst och fridfullt där i skogen.

Rabarber- och jordgubbspaj med vitchoklad

Semester och bra väder innebär mycket sol och bad, vilket resulterar i dålig uppdatering här. Jag ber om ursäkt för det. Men nu kommer helgen med sämre väder så då ska det väl kunna bli bättre med den saken!

Jag har i alla fall hunnit med en del. Uppdateringar kommer, till exempel så har jag bakar den här underbart goda pajen!



Ingredienser:

5 dl rabarber
3 dl jordgubbar
2 msk potatismjöl
75 g vitchoklad
1 dl mandel
2 dl havregryn
1 dl råsocker
100 g smör


Gör så här:

Skär rabarbern i skivor och jordgubbarna i bitar. Blanda sedan rabarber, jordgubbar och potatismjöl i en pajform. Hacka vitchoklad mandel grovt, blanda med havregryn, socker och smör i bitar. Nyp ihop till en smuldeg och strö över rabarbern och jordgubbarna. Baka pajen i 200 grader i ca 15 minuter.


Rabarbersaft



Min kära mor och jag har här i veckan gjort rabarbersaft. Att göra sin egen saft är verkligen det godaste så här i sommartider. Det är så friskt, svalkande och gott. Det finns väl mängder av olika varianter på hur man kan göra rabarbersaft antar jag. Här är i alla fall vårt recept, där rabarberna ska stå i två dagar innan saften är klar.

Rabarbersaft
Du behöver:
3 kg rabarber
2 citroner
3,25 l kokande vatten
2 kg socker
30 g vinsyra
1 krm natriumbensoat

Gör så här:
Skölj och skala rabarbern och skär den i bitar. Skär citronerna i skivor. Varva rabarber och citroner i rymlig rostrfi bunke. Slå över det kokande vattnet. Låt stå två dygn och sila sedan ifrån.

Rör ner sockret lite i taget och tillsätt vinsyra och natriumbensoat. Rör noga tills allt socker lösts. Tappa upp i flaskor.

Potatispaket


Perfekt till det grillade köttet!

Potatispaket
Potatis
Gul lök
Fänkål
Morot
Spenat
Vitlök
Salt & peppar
Margarin
Ark av aluminiumfolie

Skiva potatisen och morötterna i tunna bitar. Hacka löken och skär fänkålen i små bitar. Smörj arken med aluminiumfolie med margarinet. Lägg på potatisskivorna och därefter resten av grönsakerna. Pressa över vitlök. Salta och peppra. Vik ihop folien till ett tättslutande paket och lägg på grillen. Paketen behöver ganska lång tid på grillen så se till att lägga på dem i god tid.

Tips: Ju tunnare man gör paketen desto fortare går det på grillen. Det kan därför vara en ide att göra fler små paket i sället för färre stora.

Frukost



Häromdagen var vi och plockade jordgubbar, 7 kg! Hmm vad ska vi nu göra med allt detta tänkte vi då vi kom hem igen. Det slutade så med att det har bakats lite, endel blir som idag till frukost och resten hamnade i frysen tillsvidare.

Härligt somrig och god frukost med naturell yoghurt, jordgubbar, nektarin och frukosthjärtan.

Hallon- och marängtårta

I helgen firade vi min kära mors födelsedag. Då passade jag på att baka denna ljuvligt somriga tårta till henne.



Ingredienser:
4 äggvitor
1 tsk citronjuice
2 dl socker
3 dl vispgrädde
200 g frysta hallon
1 dl kesella
2 äggulor
1 dl florsocker

Garnering:
Hallon
Skalet från 2 lime

Gör så här:
Rita 2 rundlar på bakplåtspapper med hjälp av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget. Bre ut smeten på rundlarna, men inte ända ut. Lämna ca 2 cm tillgodo då bottnarna flyter ut något. Grädda i 150 grader i mitten av ugnen i ca 1 timme. Stäng sedan av ugnen och låt bottnarna stå kvar några timmar. Vispa grädden hårt. Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med stavmixer. Rör ner det i grädden. Lägg en marängbotten i formen med löstagbar kant. Bre ut hallongrädden ovanpå marängen och lägg sedan på den andra marängen. Ställ i frysen.

Ta fram tårtan ca 30 minuter innan servering så att den hinner tina. Lägg tårtan på ett fat och garnera med hallon och rivet limeskal.

(Kortet togs här hemma, innan jag garnerat tårtan med hallon och limeskal.)


Mazarinkaka


Mazarinkaka

Ingredienser:
150 g smör
100 g mandelmassa
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 dl florsocker med jordgubbssmak


Gör så här:
Rör smör, mandelmassa och socker smidigt. Tillsätt äggen och rör om. Blanda i mjöl, vaniljsocker och bakpulver.  Spänn fast ett bakplåtspapper över botten i en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader till dess att kakan fått fin färg och är genomgräddad, ca 45 min. Låt den sedan svalna. Lossa formen och dra bort papperet. Rör ihop florsocker och hallonsylt och bred det över kakan.


Snabba lunchbrödet

Till melonsalladen slängde jag också ihop ett bröd så att jag skulle stå mig bra på lunchen.


Ingredienser:
1 dl kesella 
ca 2 dl mjöl
2 msk linfrö
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Forma till två bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ungnen i 200 grader i ca 15 min.

Melonsallad



Dagens lunch: Melonsallad

Cantaloupemelon
Vattenmelon
Sallad
Tomat
Gul paprika

Visst är väl sallad den absolut bästa sommarmaten. Det är lätt och enkelt. Inte behöver det en massa förberedelser heller och så går det fort att göra. Dessutom är det en jättebra lunch att ta med sig till tex. stranden eller på picknicken.

Smoothie



Idag blev det en smoothie med blåbär och apelsin till frukost.

Rabarber- och ingefärsmarmelad

I A piece of cake kan man hitta massor av spännande recept på alla möjliga olika sorters marmelad. Bland annat finner man där detta recept på rabarber- och ingefärsmarmelad som jag gjorde för lite sedan.



Rabarber- och ingefärsmarmelad

Ingredienser:

4 stora rabarber stjälkar
1 tumstor bit ingefära
1/2 vaniljstång
Saften av en citron
1/2 dl vatten
1 kg syltsocker
Röd karamellfärg

Gör så här:
Skölj, skala och skär rabarbern i små bitar. Skiva ingefäran tunnt. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda allt utom syltsockret i en tjockbottnad kastrull och låt koka utan lock i ca 15 minuter. Tillsätt syltsockret och rör om. Koka sedan ytterligare ett par minuter. Lyft ur vaniljstången och låt marmeladen svalna något. Färga marmeladen med några droppar karamellfärg. Häll upp marmeladen i två burkar.

RSS 2.0