Vörtbröd

Vörtbröd
Blir 2 limpor
Ingredienser:
50 g smör
2 flaskor lättöl
100 g (2pkt) jäst
2 dl mörk sirap
2 dl russin
2 påsar vörtmix
2 l rågsikt + lite till utbakningen
Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull, när smöret smält tillsätt ölen och värm blandningen till 37 grader (fingervarm). Smula ner jästen i en degbunke, häll i degvätskan och kör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, russin och vörtmix. Tillsätt mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är smidig. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den sedan i två delar. Forma delarna till limpor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ett annat alternativt är att lägga dem i två avlånga bakformar. Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Vörtbröd är ett måste på julafton! Ditt bröd såg mycket gott ut :) !
åh! måste säga att du har en sjukt bra blogg med bra recept! har lagt till dig som favorit o kommer absolut prova på dina recept nu när jag flyttar ihop med sambon min =)
Åh vilken mysig blogg, mycket gott att frestas av ser jag. =)
Jag älskar vörtbröd, det är så ljuvligt gott.
GOD JUL.
Vad mycket godsaker det fanns här. Bara efter att ha läst några inlägg började min mage kurra, så jag får nog gå och äta något.
Ser så gott ut!
Hade tänkt baka själv i år men eftesom jag är sjuk så har jag inte hunnit. Får bli köpt vörtbröd.
Hej vännen !
Fin blogg. Vad ska du göra dag då ?
Kram // Naima ( www.naaimas.blogg.se )
Verkar inte allt för komplicerat att göra..
Tyvärr hann jag aldrig med att baka något bröd detta året (har varit fullt upp med arbete och annat). Hoppas dock på att pappa varit och inhandlat lite från den lokala bagaren.
Stor kram och God Jul!
Gud vad gott med hemmagjort vörtbröd! Mums.